Brigitte Donkers staat voor de keuzes die zij maakt als begeleider

Zorgcoördinatoren zijn vaak echte helpers

Brigitte Donkers werkt sinds 2,5 jaar met veel plezier en voldoening als zorgcoördinator van het vmbo op het Baanderherencollege in Boxtel (bij Den Bosch). Ze won afgelopen jaar deelname aan de training 'Sta voor je keuze als begeleider' op de Dag van de Zorgcoördinator. We zetten haar graag nog even in de spotlight: hoe heeft Donkers de training ervaren?

Ik ben lid geworden van de NVS-NVL omdat onze decaan me dat heeft aangeraden toen ik op deze school kwam werken. Ik krijg de nieuwsbrief van de vereniging en screen die op onderwerpen die ik interessant vind. Dit doe ik ook zo met het ‘clubblad’ Bij de Les. Soms word ik doorgelinkt naar de website, of kijk ik zelf op de website als ik naar iets op zoek ben.

'Win ik eens wat, mag ik op cursus’
In november van dit schooljaar ben ik voor het eerst naar de Dag van de Zorgcoördinator geweest. Dat was een dag vol herkenning en inspiratie. Ik kreeg een aantal praktische tips, bijvoorbeeld over de nieuwe Meldcode en het maken van groepsoverzichten. Ik heb bovendien met veel interesse geluisterd naar de afsluitende spreker van die dag: Joseph Oubelkas. Na deze dag heb ik zijn boeken gelezen en deze aan met name jonge mensen aangeraden: over doorzetten, volhouden en je gedragen voelen. Van Oubelkas kreeg ik tot mijn verbazing een prijs uitgereikt: gratis deelname aan de tweedaagse training Sta voor je keuze als begeleider.  In eerste instantie was ik wat gematigd enthousiast en maakte ik grapjes op mijn werk: ‘Win ik eens wat, mag ik op cursus.’ Maar nu ik er geweest ben, voelt het als een echt cadeau.

'Het is een training voor jezelf en dat is extra fijn voor een groep mensen die meestal voor anderen zorgt'

Doordat we in de training bijvoorbeeld bezig zijn geweest met wat je beweegt tot het maken van bepaalde keuzes of hoe je bij jezelf kunt blijven in een roerige omgeving, werd ik aangezet tot nadenken over mezelf en mijn rol in de school. De methode voice dialogue was nieuw voor mij, maar voelde al snel vertrouwd. 

Zorgcoördinatoren zijn vaak echte ‘helpers’
Zorgcoördinatoren zijn vaak echte ‘helpers’. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de leerlingen. Zo ook mijn collega-cursisten in ons groepje. Er kwamen allerlei casussen voorbij waarbij we verschillende kanten van die casus bekeken. Het is interessant om van diverse collega’s  hun verhalen en visie te horen. Het zette mij aan tot nadenken over mijn innerlijke drijfveren en motieven. Ik vind het daarom jammer dat de training maar twee dagen is, want ik ben er met energie en inspiratie vandaan gekomen. Daarom heb ik bedacht dat ik het aanbod van trainingen van de NVS-NVL Academie in de gaten ga houden: wellicht komt er nog een interessante training voorbij en schrijf ik me dan zelf in.

Ik wil de NVS-NVL hartelijk bedanken voor deze prijs en wil andere begeleiders de training van harte aanbevelen. Het is een training voor jezelf en dat is extra fijn voor een groep mensen die meestal voor anderen zorgt.