Hoe word ik decaan, waar kan ik er voor studeren of worden opgeleid?

De vraag die ons het meest gesteld wordt: hoe word ik decaan? Gevolgd door: waar kan ik er voor studeren of waar kan ik tot decaan worden opgeleid? Er is geen eenduidig antwoord op deze vragen, want ook voor het decanaat geldt dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Dit artikel is een korte routebeschrijving.

De docentdecaan of taakdecaan: het decanaat als taak

Op veel scholen en instellingen wordt het schooldecanaat vervuld door docenten die daarnaast een deel van hun jaartaak aan het decanaat toegerekend krijgen. Het decanaat is dan een 'taak' en geen 'functie' in rechtspositionele zin. De betrokkene behoudt zijn/haar aanstelling als docent. Bij het vertrek van een taakdecaan wordt vaak opnieuw een van de docenten decaan.

De functiedecaan of beroepsdecaan: het decanaat als functie

Daarnaast zie je tegenwoordig bijna net zo vaak functie decanen op de verschillende scholen en instellingen. Deze functiedecanen zijn geen docenten, maar behoren tot het onderwijsondersteunend personeel. Hun aanstelling valt dan ook niet in een docentenschaal, maar in de schaal van het OOP.

De decaan op de eerste-lijn en op de tweede-lijn

Beide decanen doen hetzelfde werk en in beide varianten op het decanaat zie je eerste-lijn entweede-lijn decanen. Decanen in de eerste lijn doen veel zelf in de uitvoering in de klassen, een decaan in de tweede lijn stuurt vaak een of meerdere teams aan op dit gebied. Op een school waarop het decanaat meer op de tweede lijn is ingericht, wordt er van de mentoren en docenten verwacht dat zij in de eerste lijn de begeleiding van de leerling vormgeven.

Hoe word ik decaan?

HRM of Personeel en Arbeid
Veel beroepsdecanen hebben een opleiding gevolgd om decaan te worden. Binnen het hbo is er een aantal opleidingen die je klaarmaken voor het vak loopbaanbegeleider. Je zou dan kunnen studeren binnen de opleidingen HRM of Personeel en Arbeid.

Cursussen en trainingen
Heb je deze opleiding niet gevolgd: niet gevreesd. Er worden veel cursussen en trainingen aangeboden die je helpen om een decaan te worden. Als beroepsvereniging maken wij ons hard voor een sterk decanaat en uiteraard ondersteunen we onze leden en decanen die niet lid zijn om beter te worden in hun vak.

Onze Basiscursus Decanaat is een goed begin voor startende decanen die geen opleiding HRM of Personeel en Arbeid hebben gevolgd. Heb je al meer ervaring als decaan, dan kan de Vervolgcursus Decanaat een goede keuze zijn. Daarnaast bieden we nog veel verdiepende trainingen, cursussen, masterclasses en persoonlijke begeleiding die bijdragen aan een sterkere beroepsgroep en zo ook aan betere begeleiding voor de leerling, om wie het per slot van rekening te doen is. Kijk hier voor het complete aanbod aan opleidingen van onze vereniging.

Vragen?

Heb je vragen over hoe je decaan wordt, waar je ervoor kunt worden opgeleid of waar je ervoor kunt studeren? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee. Bel naar ons bureau op 030 - 760 97 60 of stuur een e-mail naar bureau@nvs-nvl.nl.