Doorstuderen of een tussenjaar? Help leerlingen en ouders op weg! (vo en mbo)

Goede voorlichting over een tussenjaar is voor alle leerlingen waardevol. Het zal een jongere veel opleveren, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Wanneer is een tussenjaar een goed idee en wanneer niet? En hoe geeft de leerling zelf sturing en een waardevolle invulling aan een tussenjaar? 

Deze training kan ook OpMaat worden gegeven bij kringen of scholen. Informeer naar de mogelijkheden bij Ellen Rozeman via e.rozeman@nvs-nvl.nl / 030 - 2543929

 

Inhoud

Deze training neemt je mee in de wereld van het tussenjaar. Je wordt wegwijs gemaakt in wat er allemaal mogelijk is, maar krijgt ook theorie over de waarde ervan en de risico’s die eraan kleven. Deze informatie is wetenschappelijk onderbouwd en onafhankelijk.

Je gaat aan de hand van opdrachten en gesprekken met medecursisten aan de slag om te bekijken hoe je het tussenjaar kunt en wilt integreren in het LOB-beleid op jouw school. Zo leer je hoe je leerlingen en ouders het beste kunt voorlichten over het tussenjaar en hoe je leerlingen met de workshop ‘Tussenjaarplan’ zelf de regie kan laten nemen. Deze workshop is ontwikkeld door Daniёlle Vogels, die ook deze training verzorgt.

Resultaten

 • Je beschikt over kennis over Tussenjaar, gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken, die je kunt integreren in LOB op jouw school
 • Je kunt leerlingen en ouders voorlichting geven over de waarde die een goed ingevuld tussenjaar kan hebben als extra voorbereiding op een opleiding in het hoger onderwijs, over risico’s die een tussenjaar met zich meebrengt en hoe deze kunnen worden beperkt, over een goede invulling van een tussenjaar en bovendien kun je leerlingen en ouders voorlichten over actuele informatie over mogelijke activiteiten in een tussenjaar en aanbieders hiervan
 • Je kunt zelfstandig een workshop ‘Tussenjaarplan’ geven aan leerlingen die een tussenjaar overwegen en voor de invulling daarvan een plan willen maken samen met hun ouder(s)/opvoeder(s).
 •  

  Accreditatie

   

  Deze training is gevalideerd door Registerleraar.nl. Het totale aantal register-uren is 6 RU.

   

  Doelgroep

  • Decanen, LOB-coördinatoren en mentoren in het vo (havo, vwo)
  • Studieloopbaanbegeleiders en loopbaancoaches in het mbo

  Voorkennis

  Enkele jaren ervaring met en basiskennis van de verschillende aspecten van LOB is vereist

  Suggesties voor voorbereiding

 • Basiscursus Decanaat
 • Online Leergang LOB met coach
 •  

  Trainer

  Daniёlle Vogels, onafhankelijk tussenjaardeskundige, studiekeuzecoach en initiatiefnemer van het TussenjaarKenniscentrum in oprichting.

  Duur

  1 dag

  Datum en locatie

  19 april 2018 (Zwolle)

  De trainingsdagen zijn van 10.00-16.30 uur

  Kosten

  € 245,- voor leden. Let op: deze ledenprijs geldt ook voor leden van de VvSL!

  € 295,- voor niet-leden

   

  Inschrijven

  Klik hier om je in te schrijven voor de cursus

  Aan elke bijeenkomst kunnen maximaal 10 personen deelnemen. Mochten beide data vol zijn op het moment van aanmelding dan kom je op een reservelijst. Bij voldoende reserveaanmeldingen zal er een extra training worden ingepland. Ongeveer één week voor de bijeenkomst ontvang je een programma en routebeschrijving.